Reise i bluesens fotspor i Mississippi
Publisert 17.10.24
For en reise. Line hos Amerikaspesialisten hadde en rask reise i bluesens fotspor i Mississippi i høst. Hun besøkte Jackson, Tupelo, Oxford, Cleveland, Clarksdale og en sving innom Memphis!
Å våkne i en himmelseng til fuglekvitter fra hagen. Starte dagen med et boblebad og deretter nyte en god, brygget kaffe mens morgenlyset siver inn i det herrskapelige rommet.
Snart venter en lekker frokost i en av salene i herrskapshuset. Slik kan du også ha det på Fairview Inn i Jackson, Mississippi.
Fairview Inn er et sjarmerende og elegant restaurert herskapshus fra 1908 i kolonialstil og ligger kort vei fra downtown Jackson. Alle rom er unikt innredde og det er en mengde små skjulesteder du kan nyte en god bok eller kose deg med complimentary snack.
Ønsker du å ta en drink, så er baren Library superfin. Eller du kan sitte ute i godt vær.
Dag en ble avsluttet på legendariske Hal and Mal’s. Hal and Mal’s er kjent for sin livlige atmosfære og gjestfrihet. Restauranten ligger i en historisk bygning og utstråler en varm, innbydende sjarm med synlige murvegger, fargerik kunst og eklektisk innredning som gjenspeiler lokal kultur. Menyen tilbyr varierte retter, fra klassisk sørstatsmat til kreative vendinger med fersk sjømat, solide burgere og smakfulle salater. De ikoniske gumbo og po’boys er lokale favoritter.
Hal and Mal’s er også kjent for sin livlige livemusikkscene, med lokale band og artister. Den romslige uteplassen er perfekt for å nyte varme Mississippi-kvelder.
Her ble den første middagen spist på denne turen. Ulike, nydelige sørstatsretter som tamale – kjøttdeig stekt i maisblader, store spicy reker servert i en ananas, spesialiteten comeback sauce og mye mer. Alt akkompagnert av en trubadur som bød på bluesmusikk, selvsagt.
Nå venter nye og spennende opplevelser de neste dagene.
Dag to ble det en viktig og spennende innføring i sørstatenes historie og borgerrettighetskampen.
Vi besøkte Civil Rights Museum med den alvorlige historien som ligger bak. Mississippi Civil Rights Museum i Jackson. Her er det virkningsfulle utstillinger som beskriver Mississippis borgerrettighetskamp og statenes turbulente borgerrettighetshistorie. Museets åtte gallerier omkranser et sentralt rom kalt «This Little Light of Mine». Her lyser et dramatisk skulpturelt stykke opp etter hvert som besøkende samles, og symboliserer kraften til enhet i borgerrettighetsbevegelsen.
Utstillingene bruker oppslukende historiefortellingsteknikker, inkludert gjenstander, gripende fortellinger fra de berørte og kraftfulle multimediepresentasjoner, for å dokumentere Mississippis kamp for borgerrettigheter. Bemerkelsesverdige utstillinger er dedikert til drapene på Medgar Evers og Emmett Till, som markerte avgjørende punkter i borgerrettighetsbevegelsene. Museet forteller om fortidens undertrykkelse, kamp og smerte, feirer de hardt tilkjempede gevinstene og oppmuntrer til kontinuerlig dialog om rase og likhet i Amerika.
Og her fant vi Hezekia Watkins, som er den yngste Freedomrider som ble fengslet, kun 13 år gammel i 1961. Han fortalte sin sterke historie til oss og vi fikk et innblikk i hvordan det var på disse trakter som farget. 109 ganger ble han arrestert på grunn av sin kamp for frihet og likhet.Han var også en av de få som kom ut i live fra beryktede Parchman prison hvor han satt på death row som den eneste 13-åringen noensinne.
Det tankevekkende er at han fremdeles føler på forskjell og at kampen på ingen måte er avsluttet.
Deretter kjørte vi i guide Shuns fotspor. Hennes barndomsgate Farish Street pleide å myldre av liv. Små butikker hvor de fargede handlet, musikksteder og hus. De kunne kun bevege seg til lyskrysset. Men det var ikke lov å gå over krysset til de mer eksklusive butikkene til de hvite!
Etter Civil Rights Act tredde i kraft, forfalt dessverre butikker og utesteder, da innbyggerne valgte å handle i de større «hvite butikkene» som de hadde vært utestengt fra. Det medførte faktisk at de små butikkene på den andre siden av lyskrysset kikk konkurs og ble lagt ned – og de som arbeidet der ble arbeidsløse.
Det jobbes nå med å sette bygningene i live igjen. Men resultatet av frihet og likhetskampen var altså ikke udelt positiv – noe Watkins også mente.
Shun bodde to gater ovenfor Farish Street i såkalt shotgun-house (langt, smalt med åpning i begge ender).
Vi stoppet også ved Greyhound-stasjonen hvor Hezekia ble arrestert første gang.
Mayflower Cafe – Jacksons eldste restaurant er der den berømte comebacksauce ble laget.
Medgar og Myrlie Evers hus, det beskjedne to-etasjers hjemmet som ligger i Jackson, Mississippi, er et betydelig historisk sted og en kraftig påminnelse om borgerrettighetsbevegelsen og kampene som afroamerikanere fremdeles står overfor i USA. Hans familie har valgt å la huset bli et besøkssted, med alle møbler, blader, piano og mye annet fra den tiden. Hans kone og noen av barna lever fremdeles og besøker regelmessig huset.
Medgar Evers var en fremtredende borgerrettighetsaktivist, den første feltsekretæren for NAACP i Mississippi og han spilte en avgjørende rolle i kampen for borgerrettigheter, velgerregistrering og desegregering. Hjemmet til han og hans kone, Myrlie ble en base for hans aktivisme og et samlingssted for samfunnsledere og aktivister under en turbulent tid i amerikansk historie. I 1963 ble Evers tragisk myrdet utenfor hjemmet, noe som gjorde det til et sted med både personlig tap og historisk betydning.
I dag fungerer Medgar Evers Home som et museum og minnesmerke, og tilbyr guidede turer som utdanner besøkende om borgerrettighetsbevegelsen, Evers-familiens arv og den pågående kampen for likestilling. Det er en kraftig påminnelse om ofrene som er gjort for å forfølge rettferdighet og sivile rettigheter.
Totalt sett er Medgar Evers Home ikke bare et historisk sted. Det er et sted for refleksjon og inspirasjon, som oppmuntrer besøkende til å huske fortiden mens de tar til orde for en bedre fremtid.
Vi kjørte gjennom Belhaven District, hvor hotell Fairview Inn også ligger. Belhaven er et historisk distrikt som ligger i hjertet av Jackson, kjent for sine sjarmerende gater omkranset av trær, elegante hjem og en livlig atmosfære – en god blanding av gjestfrihet og kulturell rikdom. En av Belhavens kjennetegn er arkitekturen. Distriktet kan skilte med en blanding av arkitektoniske stiler, inkludert Colonial Revival, Tudor Revival, Craftsman og Georgian. Mange hjem dateres tilbake til tidlig på 1900-tallet, og viser intrikate detaljer og tidløs sjarm. Belhaven har også en blomstrende kunst- og underholdningsscene. Området er hjemsted for en rekke kunstgallerier, teatre og musikkarenaer, som viser frem talentene til lokale artister og utøvere. Belhavens travle kommersielle distrikt er sentrert rundt Fortification Street, hvor du kan finne en rekke butikker, restauranter og kafeer. I byen finner du også Jacksons første ølbryggeri, Fertile Ground Beer Co. Fertile Ground Beer Co. verdsetter ølets naturlige opprinnelse, og brygger øl for å knytte mennesker sammen og dyrke fellesskapet. Fertile Ground er et innovativt håndverksbryggeri som bruker tradisjonelle bryggeteknikker for å lage lyst, rent og moderne øl.
Fondren District i Jackson er et pulserende og eklektisk nabolag kjent for sin kunstneriske ånd, historiske sjarm og samfunnsorienterte atmosfære. Fondren har en blanding av arkitektoniske stiler, inkludert moderne bygninger fra midten av århundret, sjarmerende bungalower og historiske butikkfronter. Området har beholdt mye av sin karakter, med gater kantet med trær og fargerike veggmalerier som tilfører et kreativt preg.
I området finner du en mengde varierte spisesteder, fra trendy kafeer til uformelle spisesteder og eksklusive restauranter. Lokale butikker og boutiquer kan du gjøre unike funn, som håndlagde varer, vintageklær og håndverksprodukter.
Her finner du også Brent’s Drugs – et elsket lokalt landemerke. Dette ikoniske etablissementet ble etablert på 1940-tallet, og har blitt et samlingssted kjent for sin nostalgiske atmosfære og varme gjestfrihet. Totalt sett er Brent’s Drugs mer enn bare et sted å spise eller handle, det er en kjær institusjon som legemliggjør Jacksons ånd og blander historie, fellesskap og god mat i en varm, innbydende setting. Brent’s Drugs er også stedet der flere scener fra filmen The Help ble filmet.
Så ikke gå glipp av Fondren District, en dynamisk blanding av historie, kultur og kreativitet.
Middag ble inntatt på legendariske Iron Horse Grill. Stedet ligger i en sjarmerende historisk bygning, med murvegger, vintage innredning og et innbydende barområde. I 1906 var bygget kjent som Armour Smokehouse, men er nå et legendarisk Jackson-landemerket og et sant ikon for Mississippis rike kulturarv.
På menyen står en herlig blanding av sørlandsk comfort food og moderne retter, appetittvekkende burgere, smakfull pasta og sesongbaserte spesialiteter laget av lokale råvarer.
Et høydepunkt den levende musikken. Lokale band opptrer ofte om kveldene, og fyller plassen med energi og spenning. Levende musikk er en hjørnestein i Iron Horse Grill-opplevelsen, og bidrar til den livlige stemningen.
I tillegg til fantastisk mat, cocktailer og levende underholdning, har Iron Horse Grill et spennende bluesmuseum. Museet tilbyr Mississippi Music Experience, designet for å fortelle historien om Mississippi, fødestedet til America’s Music. Museet har modeller i naturlig størrelse av kjente Mississippi-musikere som BB King og Elvis Presley, alle håndlaget av den internasjonale prisvinnende artisten Anne Robin Luckett.
Etter to netter i fine Jackson ventet en nydelig kjøretur i naturskjønne omgivelser fra Jackson til Tupelo – selveste Elvis sin fødeby. Natchez Trace Parkway er utrolig fin. Perfekt for mc-turer også! Du kjører gjennom store bomullsplantasjer og skoger, forbi store vann og åkre. Et tips er å kjøre av til noen lokale landsbyer. Mye spennende steder å se.
Vel fremme i Tupelo ble vi invitert til å lage vår egen sørstatslunsj på Charcutie, hvor søte Stephanie Hall lærte bort noen av sine hemmelige oppskrifter. Morsomt å få bli med inn på kjøkkenet. Og resultatet ble Deviled eggs, Mississippi caviar av black eyed peas, Pimento cheese og mye mer! Etter den deilige lunsjen ruslet vi rundt i den lille byen, som selvsagt har Elvis-effekter over alt. Flotte murmalerier, gitarer over alt og Elvis-statuer.
Hotell Tupelo ligger i hovedgaten og er ett flott sted å bo. Her ble det også middag i den populære restauranten Jobos inne på Hotel Tupelo. De tilbyr fersk sjømat, kjente cocktailer og helgebrunsj. Jobos er omtalt på Tupelo Cocktail Trail.
Visste du at Elvis egentlig skulle få ny sykkel? Men han ville heller ha en rifle og da endte det opp med ett kompromiss – en gitar!
Og resten er jo egentlig historien om en av verdens største artister.
Etter en god kaffe og litt frokostmat på Crave – Tupelos dessert cafe, med Blueberry biscuit and bacon, fikk vi høre om denne gitarhistorien.
Tupelo hardware company åpnet i 1938. Og er den dag i dag slik det var den gang. Bortsett fra at det ved den ene disken er en X på gulvet, der unge Elvis stod og beundret riflen han egentlig ville ha. 3.10 1945 deltok Elvis på et talentshow. Han ble nr 5., slått av fire andre som ingen nå engang har hørt om. Men læreren hans så et talent og ga Gladys noen kroner til gitar mot at hun ville sende Elvis på gitarklasse.
8.1 1946 kom Elvis og Gladys inn i Tupelo hardware store. Nederst i glassmonteren var en gitar. Gladys fikk Mr Bobo som jobbet der til å vise den til Elvis, som ble veldig sint på sin mor og ville ikke ha en teit gitar! Men Mr Bobo, som stod bak disken, tok strengestemmen og ba han sette seg og roe seg nedpå en kasse han tok frem. Elvis tok i mot gitaren og siden er resten historie.
Så ventet Elvis sitt fødested.
Faren, Vernon, bygget det lille to-roms huset.
I dette huset ble Elvis og hans dødfødte tvillingbror født. Selv om familien ikke bodde der i så mange år, ble huset kjøpt tilbake av Elvis og gitt til Tupelo på 50-tallet, mot at området rundt skulle gjøres til park og lekeområde for de fattige barna som bodde der. I dag er det peisen, isskapet og stekeovnen som er originalt. Resten er satt i stand etter donasjoner og den tidens innredning. Tapeten er ikke heller original – det hadde de ikke råd til. Så veggene til Elvis var sannsynligvis dekket med avispapir.
Hans barndoms kirke, God Church, ble kjøpt tilbake og plassert i parken på 2000-tallet. Prekestolen som er original fra Elvis sin tid, ble også donert til museet.
Og det var denne kirken som inpirerte Elvis til å fremføre gospel. En funfact er at det er for gospeltolkningene han vant sine Grammys. Ikke for rock & roll, hvor de fleste kjenner han fra.
Inne i minnekapellet for Elvis er det en rad benker som er donert. Den ene sies å være donert av The Colonel – og etter den siste filmen har minnebraketten måttet skiftes ut flere ganger, da fansen prøver å skrape bort hans navn.
Det flotte blyglassvinduet sies å inneholde hemmelige tegn etter Elvis.
Lunsj ble selvsagt inntatt på Johnnies Drive-in – Elvis sin favoritt og eldste restaurant i Tupelo. Tips: Prøv den lokale Dough-burgeren.
I tillegg tok vi en liten sving opp til Blackland Praries der det skal bygges et Chickasaw heritage center.
Chickasaw-stammen har beholdt mye av sitt særpreg, men ble i sin tid flyttet til Oklahoma. Så dette senteret som blir stående på deres opprinnelige land blir særdeles viktig for deres mulighet til å fortelle sin om opprinnelse og historie med utstillinger, gjenstander og førstehånds fortellinger.
Ps: Inside tips – det kommer ett nytt hotell i Tupelo i slutten av 2025. Boutiquehotellet Blue Suede kommer til å ha kun 12 rom og være totalt Elvisinspirert.
Oxford er en liten, sjarmerende sørstatsby med små, trange gater, nydelige sørstatshus og en mengde butikker og restauranter. Her er det mye liv og røre, mer enn andre små byer.
Du kan enkelt bo her og dra på utflukt til for eksempel Tupelo, Delta Interpretive Center og BB King museum.
Her ligger også University of Mississippi eller Ole Miss – det første universitetet i USA og også det første som åpnet opp for fargede i 1962. James Meredith var den som gikk inn i den søyleomkransede gangen og han har fått en minnestatue for denne historisk viktige hendelsen. Både hans sønn og hans barnebarn har gått her i etterkant.
Universitetet strekker seg over ett gigantisk område, med eget fotballlag og basketlag. Vi var så heldige å få komme inn på stadioen til Ole Miss Rebels, som tar hele 65 000 tilskuere og er stappfull på matcher! Det var helt magisk å se det sydende studentlivet på dette store området. Nesten så vi vurderte å gjennoppta videre studier.
Og det toppet seg da vi så de herrskapelige studentboligene og de små robotbilene som kjørte måltider og kaffe rundt til de som hadde bestilt via en app! Sånn har verden blitt
Byen tok navn etter Oxford England, og det kan enkelt sees med dobbeldekkerbusser og røde telefonkiosker. Den er ikke stor, men dobler sitt innbyggertall med alle studenter, fra ca 28 000 til 48 000. The Oliver Hotel er et veldig sentralt og trivelig hotell, med en stor utendørs hage hvor du kan nyte mat og drikke.
Og ett spennende tips:
Ved garasjen til hotellet lyser det en liten lampe rødt. Da er speakeasyen Nightbird åpen. Det er nesten umulig å finne den bortgjemte inngangsdøren i den spesielle gangen du kommer inn i. Men når du vel finner den, så gjemmer det seg en veldig hyggelig pub.
Oxford Square ligger kun noen minutter unna, med små butikker og serveringssteder. I tillegg finner du Square Books som fronter de store forfatterne som har bodd i byen.
Blant annet Nobelprisvinneren William Faulkner. Vi hadde middag på Snackbar litt utenfor byen, men fremdeles i gangavstand. De har spesialisert seg på sørstatsmat med indisk touch! Og er viden kjent for tre ulike østerssorter.
Sulten? Cabin 82 på Graduate Hotel (som nå er overtatt av Hiltonkjeden) serverer herlig frokost og lunsj.
Besøk også Rowan Oak – huset til forfatter William Faulkner ble bygget i 1848. Han kjøpte det i 1930 og bodde der til sin død. Huset er beholdt helt slik det var.
Vi kjørte videre til Indianola og BB King Museum. Flott museum hvor du kan lære om BB King sin vanskelige oppvekst. I tillegg ble vi låst inn i bluesklubben Club Ebony, hvor BB King har opptrådd hvert år før sin død – og som han til slutt ble eier av. Driveren har oppgradert stedet, men beholdt det gamle gulvet og taket. Og selvsagt bilder og mye mer.
Alt i dette området er liksom blues! Cottonfields, civil rights, utsmykking, småbyer, menyer, livemusikken…
Vi kjørte langs store bomullsåkre, krysset det frodige deltaet og gjennom små landsbyer. Det ble ett stopp på ett keramikkverksted som er kjent for å merke sine produkter med en liten stripe som viser den mektige Mississippi River.
Så ventet Dockery Farm. Denne tidligere bomullsplantasjen var så suksessfull at de fikk eget postkontor, kirke, ginproduksjon og bensinstasjon.
Familien Dockery behandlet sine ansatte bra. Og det sies at en av de ansatte, Charlie Patton var opphavsmann for dagens blues og inspirerte blant annet Elvis, BB King og Muddy Waters – noe BB King også bekrefter i ett av sine intervjuer.
Plantasjen er åpen for alle. Her kan du se maskinene, bensinstasjonen og lokalet hvor familien Dockery lot de ansatte spille musikk og danse. Alt mens blues spilles over høyttalere på området.
Cotton House hotell ligger sentralt i lille Cleveland. Hotellet har en takterrasse med utsikt over byen. Byen består av lave bygninger, mange små restauranter og butikker.
Ta middagen på Backdraft – herlig mat og live musikk. Du kan også besøke et lite jernbanemuseum. Men viktigst av alt – her finnes Grammymuseet!
Mississipppi fikk i tillegg til LA, lov til å åpne et eget i 2016 på grunn av alle kjente artister, både levende og døde, som er fra området. Fantastisk opplevelse med masse videosnutter med en mengde artister og interaktive poster. Sett av god tid!
Tips: Prøv restauranten Airport Grocery litt utenfor Cleveland.
Vi havnet innom Rosedale på vei til Clarksdale.
En liten landsby med kun 2 000 innbyggere og den eldste byen i området. Dette er også ett av stoppene til hjuldamperen American Heritage med utflukt til grammymuseet.
Vi inntok lunsj på Blue Levee hos Clementine. En morsom opplevelse!
«You know the blues had a baby, and they named the baby rock and roll»
Clarksdale altså! Min favoritt hittil! Her er det gangavstand til alt. Små og store bluesklubber, restauranter, butikker og selvsagt Delta Blues Museum. Alle smiler og er glade. Byen er fylt av bluesmusikk og flotte veggmalerier.
Vi ble tatt godt i mot kommende ordfører Bubba O’Keefe som viste oss rundt i denne herlige byen. Travelers Hotel i Clarksdale er vel noe av det kuleste jeg har sett!
Bygningen er fra 1920 og var overnattingssted for slitne jernbanearbeidere. Det er stål og mur overalt. Og baren er selfservice! Bluesmusikk hele døgnet selvsagt i lobbyen.
Bygget ligger midt i byen og kun 3 minutters gange til Delta Bluesmuseum.
Sitt i gyngestolen på verandaen utenfor en original arbeider-shack, hør myke bluestoner og se solnedgangen over bomullsåkrene…. Dette får du anledning til på det unike Shack Up Inn rett utenfor byen. Stedet er nesten som en hippiecamp, så du må vite hva du kommer til for å bo her. Men herlighet så spennende!!
De små bygningene (shacks) som arbeiderne bodde i på plantasjene rundt Clarksdale er kjøpt opp av en entusiastisk mann som ville gjøre dette om til overnattingsrom.
Og nå er det spredd rundt på et stort område. Fellesrommet er så fullt av spennende ting at du må gå dit flere ganger for å få med deg alt! Til og med ett fly i taket!
Han arrangerer også konserter her. Og lån gjerne en av gitarene. Du må ha bil for å komme til og fra byen. Og det er ingen matservering, men det er kjøkken i hyttene.
Riverside Inn var fra 1944 et populært og viden kjent hotell for store stjerner som Ike Turner og Sonny Boy Williamsson II. Tidligere sykehus for fargede. Nå er det stengt for oppussing og vil etterhvert åpne som museum for å fortelle mer om african-americans rettighetskamp.
Besøk også Crossroads-skiltet og Abe’s BBQ – ett must.
I byen finnes også en arrangør som tar deg med på kanoturer på Mississippi. Både dagsturer og overnattingsturer.
Etter ett godt måltid på Hookers (!) eller en av de andre restaurantene, så må du besøke Ground Zero. Clarksdale er beskrevet som stedet der bluesen startet – derav navnet.
Stedet er eid av blant annet Morgan Freeman – som ofte er der, og leverer en mengde laid back bluesfremføringer flere ganger i uken.
I tillegg er det små bluesklubber over hele byen.
Er du glad i autentisk blues og blueshistorie, så er Clarksdale et must!
Så ventet den store avslutningen på denne magiske Mississippituren: Elvis’ Graceland!
Jeg ble egentlig litt overrasket over størrelsen på huset. Det var på en måte mindre enn forventet. Men veldig spennende å kikke inn i rommene der familien bodde. Føltes litt som jeg gjorde noe ulovlig.
Sett av god tid, da området er vesentlig mer utbygget enn før, med en mengde utstillingshaller på motsatt side av huset.
En kjøretur rundt i Memphis med @julia uerding tok meg forbi Sun Studios, Beale Street, Peabody Hotel med sine ender, Ernestine & Hazels – den mest hjemsøkte bar i staten – men ofte besøkt av kjente bluesartister.
Arcade Restaurant hvor Elvis spiste sine kjente banana & peanutbutter sandwiches. Noe som jeg selvsagt testet ut på Glady’s Diner på Graceland.
Ett tips er også å sjekke ut spisestedet The Beauty Parlor, som en gang var frisøren til Priscillas høye topper.
Ved siden av Lorraine hotell og balkongen hvor Martin Luther King ble myrdet, ligger det viktige National Civil Rights Museum.
Etter den hendelsen ble hele området med en overvekt av African Americans øde. Men nå, de siste 15 årene, har området igjen blomstret opp og har en rekke kule barer, hoteller og severdigheter.
Jeg vil avslutte med noen filmtips du bør se om du er interessert i Reise i bluesens fotspor i Mississippi:
The Help
The Blind Side
Elvis movie
The Free State of Jones
North & South
Brother, Where Art Thou
Mudbound
The Green Book
Takk for at du fulgte meg på reise i bluesens fotspor i Mississippi
Amerikaspesialisten skreddersyr din Mississippi-opplevelse!
Bilferie fra Nashville – Civil Rights History Trails
Bilferie fra Dallas – Musical Roots of the South
Bilferie fra Natchez til Memphis – Bluegrass and Bourbon Trail
Bilferie i Sørstatene fra Atlanta – Rock’n Roll & Elvis
Bilferie fra Atlanta – Sørstatenes fjell og strender
Bilferie fra New Orleans – American Rythms