Kort rund-reise til Minneapolis og Wisconsin
Publisert 11.06.24
Line hos Amerikaspesialisten har akkurat vært på en kort rund-reise til Minneapolis og Wisconsin sammen med Explore Minnesota, Travel Wisconsin og Icelandair.
Tilbake i 1825 begynte den store migrasjonen av nordmenn til Amerika da 52 nordmenn trosset den stormfulle ferden fra Stavanger over Atlanterhavet om bord på det lille skipet Restauration. Siden den gang har mer enn en million nordmenn emigrert til USA, og Amerika ble kalt Den nye verden.
Dag til dag-program for kort reise til Minneapolis og Wisconsin
Dag 1
Turen startet fra Gardermoen med IcelandAir via Reykjavik. Etter en rask tur innom loungen for å ta en titt, gikk ferden videre med IcelandAir til Minneapolis. Reykjavik er en smidig liten flyplass, og det er svært enkelt å ta seg mellom terminalene og gjennom passkontrollen.
Vi sjekket inn på Radisson Blu Mall Of America på kvelden. Hotellet ligger i direkte tilknytning til det store shoppingsenteret Mall of America – faktisk så går du fra hotellets restaurant direkte inn i dette gedigne senteret.
På hotellet er det innendørs svømmebasseng og treningsrom, spa og barneklubb. Gratis wifi på rommet. De har også gratis shuttle til og fra flyplassen.
Kjøleskap, kaffetrakter og hårføner på rommet. Hotellets koselige restaurant, FireLake Grill House & Cocktail Bar serverer amerikansk mat til frokost, lunsj og middag. Husk at frokost ikke er inkludert.
Dag to
Selv om morgenen startet 0400 på grunn av tidsforskjellen, så var det deilig å nyte en god kopp kaffe på rommet og starte planlegging av dagen.
Vi var så heldige at vi fikk tilgang til executive lounge i 13.etasje, og der kunne vi nyte frokost med utsikt over nærområdet.
Deretter ventet Twin Cities Sightseeing Tour tilrettelagt av Explore Minnesota Tourism. Nå fikk vi en fin oversikt over Minneapolis/Saint Paul-området. Vi kjørte gjennom de eldste og mest eksklusive nabolagene i tvillingbyene, og skjønte fort hvorfor Minneapolis kalles «City of Lakes».
Ved Minnehaha Falls stoppet vi for å lære om de gamle Native Indian-legendene i området. Her er også den eneste fossen på hele Mississippi River. På toppen står statuen av Hiawatha med sin Minnehaha i armene – laget av den norske kunstneren Jacob Fjelde.
Parken brukes til store 17.mai feiringer av etterkommerne til nordmenn som utvandret til disse områdene.
Vi så historiske Fort Snelling og det vakre Landmark Center i Saint Paul, passerte State Capitol og Saint Paul Cathedral. Det ble også en tur til det historiske Summit Avenue for å se hvor trelast- og jernbanebaronene en gang bodde i sine staselige herskapshus.
Når vi kom ned til det gamle mølledistriktet – som nå huser de lekreste leilighetsanlegg, tok vi en kort vandring på den mest kjente stenbroen over Mississippi. Stone Arch Bridge er en tidligere jernbanebro som ble fullført i 1883.
Turen gikk videre til tvillingbyen St Paul. Underveis passerte vi de mange idrettsanleggene som Minneapolis er kjent for: Minnesota Twins, Minnesota Vikings, Minnesota Timberwolves for å nevne noen lag.
Vi tok også en rask spasertur i skulpturparken og så Spoonbridge and cherry-skulpturen som mange kjenner igjen fra bilder.I St. Paul parkerte vi rett ved arenaen til Minnesota Wild – noe som var knallbra for en ihuga hockeysupporter som straks løp avgårde for å kjøpe trøye nr.36!
Lunsj på Patrick McGovern’s Pub, en lokal Saint Paul-restaurant, kjent for sine hjemmelagde kalkunspesialiteter. Veldig hyggelig restaurant og veldig amerikanske porsjoner! Og det er lov å be om eske til left-overs.
Etter lunsj kjørte vi til Little Norway. Og første stopp er Norway House. Her ble vi møtt av den norske konsulen Eivind Heiberg og hans team. Det ble kort innføring i hvordan de legger opp 200-års jubileet for norske innvandrere i 2025 – for det er faktisk så lenge siden de første immigrantene kom til disse ubebodde slettene i Minnesota for å finne lykken. Og mange av de hadde stor suksess!
Minnene sitter så godt i fra generasjon til generasjon at de baker lefse, lager lutefisk og til og med holder gudstjenester på norsk!
Blant annet i Mindekirken som ligger vegg i vegg med Norway House.
Deretter ble det en kort kjøretur til Ingebretsens Nordic Marketplace hvor vi møtte tredjegenerasjons eier Julie Ingebretsen for å lære om historien og fremtidsplaner for denne unike butikken. Hennes forfedre startet dette som en norsk kjøttbutikk, siden er den utvidet til å inneholde norsk strikk, oster og mye mer. I tillegg har de en håndverksbutikk vegg i vegg hvor de arrangerer rosemalingskurs og strikkekurs.
Vi dro så tilbake til hotellet og der ventet omvisning på Mall of America. Og for et sted.
Fire etasjer med butikker og et stort tivoli midt i.
Dagen ble avsluttet med aktiviteten Fly over America – en veldig flott og morsom opplevelse. Anbefales!
Etter en rask omskifting ble vi tatt med til en liten øy i Mississippi – Nicolett Island – og her ventet middag på Nicolett Island Inn – et sjarmerende hotell og restaurant rett ved elvebredden. Nydelige rom og en fantastisk atmosfære!
Dag tre
Etter frokost skulle vi reise videre mot Red Wing og Winona. Vi tok en liten tur innom Pottery Museum of Red Wing – hvor vi fikk høre historien om dette gamle porselenet og krukkene som innflytterne handlet på sine landhandler.
Så gikk vi langs Main Street hvor vi besøkte Red Wing Shoes Museum og Red Wing Shoes Store med den største boot i verden. Inne i ærverdige St James hotell besøkte vi American Ski Jumping Museum og Hall of Fame. Det var ganske artig å se bilder tilbake til slutten av 1800-tallet av skistjerner fra Norge som kom over, arrangerte skirenn og bygget hoppbakker.
Uffda Shop som også ligger i Red Wing har importert flotte skandinaviske varer i over 40 år.The National Eagle Center i Wabasha bød på en rundtur og en innføring i ørnebestanden langs elven. Og ørnene så vi faktisk ofte.
En deilig lunsj på Slippery’s Bar & Grill – en lokal favoritt som ble berømt gjennom The Grumpy Old Men-serien før vi reiste videre mot Winona.På veien stoppet vi på den fantastiske leketøysbutikken L.A.R.K – som ligger in the middle of nowhere. Butikken er mer som et opplevelsessenter enn en butikk. Her lager de alle treleker selv, det er en full-size karusell med håndskårne figurer, minigolfbane, dyr og mye, mye mer. Anbefales!
Winona’s historie begynte med at berømte arkitekter designet praktfulle bygninger. Omfattende glassmalerier var en del av designet, og dette tiltrakk seg noen av verdens beste håndverkere. Byen er koselig med lav bebyggelse, flere restauranter og smågater med shoppingmuligheter.
Her ble det sightseeing med stopp på Marine Art Museum og Basilica of St.Stanislaus Kostka.
Før innsjekk på nattens hotell, kjørte vi opp Garvin Heights. Her vandret vi ut til kanten av åsen og fikk en flott utsikt over Mississippi-elven.
Innsjekk på AmericInn by Wyndham Winona som ligger ved Highway 61. Hotellet ligger veldig sentralt, og har store rom. Men er en Inn og ikke så høy standard som hotellet i Minneapolis. Oppgrader eventuelt oppholdet til en suite med ekstra rom eller boblebad.
Frokost og Wi-Fi inkludert. Hotellet har også en kaffestasjon, treningssenter, oppvarmet innendørsbasseng og boblebad. TV, minikjøleskap, mikrobølgeovn, kaffe- og tekoker, skrivebord, strykebrett og hårføner.
Det er kort vei til campusene til Winona State University og Saint Mary’s University of Minnesota. Kort kjøretur fra La Crosse Regional Airport og bare noen minutter fra Lake Winona og Mississippi-elven.
Nydelig middag på Nosh Restaurant & Bar – igjen med amerikanske størrelser på matrettene…
Dag 4
Dagen startet med morgenbad i Mississippi River for noen av de tøffeste av oss.
Deretter utsjekk og avreise mot LaCrosse, Wisconsin. Etter å ha avlevert bagasjen, kjørte vi mot Shrine Of Our Lady of Guadalupe. Helligdommen ligger på på en høyde ved Mississippi River Valley. Hit valfarter troende fra en mengde land. Stedet er vakkert med mange små stier og kapell.
Vi ble servert lunsj i den lille kafeen i området, akkompagnert av orgelmusikk.
Så fulgte et herlig cruise på Mississippi med hjuldamper. Herlig nostalgisk med dyreliv langs elvebredden. La Crosse Queen er en moderne kopi av de store elvebåtene som seilte Mississippi-elven på begynnelsen av 1900-tallet. Hun er en av få autentiske Mississippi River-elvebåter med padlehjul som fortsatt er i drift i USA i dag.
Vi sjekket inn på The Charmant Hotel og hotellet er like sjarmerende som navnet tilsier. Nydelige rom og en fantastisk koselig takterrasse med utsikt over elven.
The Charmant Hotel er et 67-roms boutiquehotell som ligger i sentrum. Hotellet ligger på stedet for den aller første bosetningen i La Crosse, en tømmerhytte bygget av pelshandler Nathan Myrick i 1842. En plakett som minner om dette kan sees på eiendommen. Bygningen ble opprinnelig bygget i 1898 for FUNKE Candy Factory. Arkitektoniske detaljer av den opprinnelige strukturen – nå et historisk landemerke – har blitt bevart og redesignet, inkludert lønnetregulv, trebjelker og synlig murstein. Og selvsagt møtes du ved innsjekk med en sjokoladebit!
Charmant Hotel ligger i gangavstand fra kongressenteret, La Crosse Distilling Co., butikker, gallerier, restauranter, barer og bryggerier. 15-minutters kjøretur fra La Crosse regionale flyplass. Hvert rom er vakkert innredet med øye for de minste detaljer. Wifi, strykejern, kjøleskap.
På kvelden ruslet vi bort til The Crow i hjertet av sentrum av La Crosse. Stedet er viden kjent for sine burgere og områdets største bourbonutvalg.
På vei hjem gikk vi innom en av studentbarene som en av deltagerne på turen hadde som sitt stamsted for noen år siden …
Alt i La Crosse er nærme og i gangavstand – så her kan du virkelig kose deg uten bil!
Dag 5
Dag 5 startet med frokost på dineren The Breakfast Club. En fantastisk liten diner preget av 80-tallsmusikk og John Hughes-filmer!
Så ventet en kjøretur til Norskedalen – ett av de mest nordiske områdene. Norskedalen ligger ca 45 minutter fra La Crosse og er et natur- og kulturarvsenter som ønsker å bevare, tolke og dele naturmiljøet og kulturarven i området rundt Coon Valley sørvest i Wisconsin. Her kan du se tur og hus bygget av de første nordmennene som kom. Og guiden viser deg faktisk rundt i huset som hennes forfedre bygget i sin tid. Nydelig sted! Her finnes også en kirke og derfor er det en del bryllup som arrangeres nettopp her.
Vi kjørte videre gjennom daler og skoger, med norske flagg og norske navn overalt. Og måtte selvsagt stoppe ved Snowflake Ski Club i Westby – hoppbakken – hvor de har årlig hopprenn.
Det er klart at vi kjente på hvordan dette landet måtte ha påvirket våre forfedre når de forlot alt de eide og dro til ett nytt og fremmed sted. På den tiden var det store, øde sletter og de bosatte seg der de synes det så bra ut.
Flere gamle gårder ligger der enda.
Så kom vi til det ekstraordinære hjemmet til den amerikanske arkitekten, grafisk designeren, forfatter, musiker og bonde Frank Lloyd Wright. Taliesin, Wrights bolig, studio, skole og 800 mål stor eiendom, ligger i Driftless-regionen i det sørvestlige Wisconsin og inkluderer bygninger fra nesten hvert tiår av arkitektens karriere, fra 1890- til 1950-tallet.I Madison ventet et besøk til den over 100 år gamle mektige Capitol-bygningen. Bygningen ligger midt i sentrum, mellom innsjøene Mendota og Monona – og du kan til og med se begge innsjøene fra det utendørs observasjonsdekket.
Middag på The Craftman Table & Tap i Middleton – et amerikansk spisested som serverer håndverksøl og elegante cocktails.
Dag 6
Nydelig frokost på The Hubbard Avenue Diner som er viden kjent for sine paier. Og pannekakefrokoster! Vi forsøkte selvsagt Key Lime Pai og Coconut Creme pai. Herlig retro diner med hjemmekoselig følelse.
Vi rakk en liten vandretur i Middleton forbi sennepsmuseet, jernbanestasjonen og bryggeriet. Middleton er en liten koselig by, med lave bygninger og en mengde spisesteder.
Så ventet et besøk i Olbrich Gardens.
Olbrich Botanical Gardens ble grunnlagt i 1952 og oppkalt etter grunnleggeren, Michael Olbrich. Herlig opplevelse med alle sine små parker, vannspeil og til og med en gullbelagt thailandsk paviljong.
Det norske kulturarvsenteret Livsreise i Stoughton var neste stopp. Ekstra morsomt var det at velkomstskiltet stod på norsk, og det var norske flagg som prydet alle gatene. Livsreise har en flott samling av norske effekter som immigrantene hadde med seg over. Blant annet en kisteutstilling. Det er fantastisk å se hvordan de verner om tradisjonene i disse små, «nordiske» byene.
Vi hadde tid til å gå litt rundt i hovedgaten i Stoughton, og gikk innom et osteutsalg hvor eieren gladelig serverte prøver av lokale oster. De norske ostene trengte vi ikke smake på.
Og avsluttet i en lokal butikk som solgte norske gensere, luer og andre effekter. Utenfor kom det tilfeldigvis en mann med Lutefisk på t-skjorten. Hans forfedre kom fra Sverige.
Etter en typisk amerikansk lunsj med burger på Culvers, Wisconsins ikoniske hurtigmats-kjede er berømt for sine Butter Burgers og frosne vaniljesaus som lages om til is. Deretter kjørte vi mot Lake Geneva over milelangt åkerland og Tennessee Whisky på radioen.
Et lite stopp ved Fontana – en nydelig liten by ved Lake Geneva, kun en time fra Chicago og feriebyen til de rike derfra. Flotte golfbaner og marina og Chief Bigfoot titter ut over vannet.
Så ventet en fantastisk omvisning på Black Point museum – et gammelt herskapshus rett ved vannet. Conrad Seipp var en ølbaron i USA og hadde huset som sommerhus. Huset er fra sent 1800-tall. Eierne hadde ingen arvinger og ga det til kommunen mot at de skulle bevare det slik det var for ettertiden. En imponerende tidskapsel og anbefales!
Så ble det en rask biltur rundt Lake Geneva før avslutningsdrink på The Getaway Restaurant – en tidligere Speakeasy. Dette var ett av de fineste hotellene på hele turen. Her hadde John Dillinger, Al Capone og Babyface Nelson egne rom og ble også til slutt arrestert her.
Little Bohemia er Dillingers hus i Wisconsin som du kan besøke den dag i dag og se bilen med kulehull.
Denne gjengen satt og koste seg ved den samme bardisken som på bildene. Et skikkelig gangsterhotell rett ved Lake Como!
For en reise vi har hatt i våre forfedres fotspor.
I disse områdene kryr det av stolte innbyggere med nordiske aner, navn som Gundersen, Hansson, norske flagg på balkongene og små nordiske gårder som selger hjemmelaget ost.
Høre mer? Kontakt meg eller en av mine kolleger på booking@nordmann.no
TAKK FOR TUREN!!
Vi du vi skal skreddersy din reise til Minneapolis og Wisconsin?